forum.gorna.net

Free зоната за Телнет клиенти.
Дата и час: 17 Юли 2018, 19:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Режим на клавиатурата:

Правила на форума


Натиснете за да видите правилата



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2010, 22:54 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 17 Май 2007, 11:39
Мнения: 607
Местоположение: Gorna
Я дайте лесна и вкусна рецепта за СКАТ [-o< [-o< [-o< [-o<

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2010, 22:00 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 19 Сеп 2006, 16:12
Мнения: 1327
Местоположение: Горна Оряховица
Малко да пораздвижим темата - едно тривиално, но любимо мое ястие:

Леща яхния


*Продукти:
- 250 гр. леща;
- 1 глава лук;
- 10-тина скилидки чесън;
- 1 морков;
- 1-2 домата;
- 1 червена чушка;
- стрък целина;
- 2 ч.л. червен пипер, сол и чубрица;
- 3-4 с.л. мазнина;
- 2 с.л. брашно;

*Приготвяне:

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се слагат в тенджерата да се задушат с мазнината и малко вода. Като се позадушат към тях се добавят измитата леща и червения пипер. Доливат се 2-3 чаши вода и се оставя да покъкри на умерен огън за около 20-30 минути. След това се добавят доматите (настъргани) /в моя случай са от консерва/ и нарязаните на ситно чушка и целина + останалите подправки и още малко вода, ако има нужда. Оставя се да ври още малко - около 10-15 мин. и се добавя брашното, размито във вода. Опитвате, и ако има нужда варите, докато стане готово. След сваляне от котлона поръсвате с нарязан магданоз. И резултатът е вкусна манджа. Бон апети! :)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2010, 22:08 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 26 Авг 2009, 10:56
Мнения: 1554
Много обичам гювечета, давайте рецепти Изображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2010, 06:24 
Offline
Forum Administrator
Аватар

Регистриран на: 17 Юни 2006, 13:49
Мнения: 7217
permenentno написа:
Много обичам гювечета, давайте рецепти Изображение


======================================

Продукти за 4 гювечета:

3 бр пресни домати
1 бр средно голям патладжан
2 стръка пресен лук
2 бр пресен пипер
колбас- кремвирш, салам, луканка- по избор
сирене и кашкавал на вкус
магданоз

Доматите се пасират, патладжана и пипера се нарязват. Слагат се всички продукти с малко мазнина- масло, олио или зехтин- на вкус и се заливат с доматения сос. Ако сиренето е обезсолено се посолява, ако е солено, не е необходимо. Отгоре се поръсва с магданоз. Пече се в предварително нагрята фурна на 250 градуса.
При желание може да счупите едно яйце отгоре.
---------------------------------------------------------------------------

Кавърма в гювече
Свинско месо или бяло месо от пиле, лук, яйце, моркови, доматено пюре, подправки (2 бульона)
Задушавам месото в мазнина, докато изври водата. Запържвам лука и добавям останалото. Всичко се задушава едновременно.
Разсипвам в гювечетата и пека на 200 градуса. Преди да извадя добавям яйцето и запичам още 5 минути.
----------------------------------------------------------------------------

Ето и моята рецепта за гювечета! Няма да казвам точни пропорции на продуктите, а всеки решава според случая. Запържвам леко лук и кайма. Изсипвам в гювечета и пека докато се зачерви. Обърквам настърган кашкавал с яйца и заливам гювечетата, като отново запичам до зачервяване. По желание като е готово се поръсва с нарязан на ситно магданоз ! Да Ви е сладко !
---------------------------------------------------------------------------


Манастирски гювеч
Необходими продукти:

* 1 кг месо (свинско или агнешко)
* 2-3 глави кромид лук
* 500 г пресни гъби
* 2-3 червени домата
* 3-4 пиперки
* 3/4 ч.ч. мазнина
* 1/2 ч. ориз
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч. вино
* магданоз
* сол и черен пипер - на вкус

Приготвяне:

* Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от мазнината, след което се изважда.
* В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червения пипер.
* Връща се месото, послява се, залива се с гореща вода и виното се оставя да заври.
* Прибавят се гъбите, а след десетина минути - пиперките, нарязани на ивички.
* Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз.
* Ястието се прехвърля в гювеч и се пече.
* Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро.
* Готовият гювеч се поръсва с прясно смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз

Приятен апетит!

================================================

Подбрал съм ти само някои, които ми харесват на мене. Иначе има доста рецепти.

_________________
Остави врага си жив и ще те преследва цял живот


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2010, 09:32 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 26 Авг 2009, 10:56
Мнения: 1554
Давайте готвачки :)

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 13:34 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2004, 19:45
Мнения: 2208
Вчера много ми се дояде зеленчукова супа.. И си направих, така и така няма какво толкова да правя докато съм болнични... Сложих всечки зеленчук, за който се сетих:
3-4 картофчета
1 морков
2 малки чушчици(моите бяха зелени)
няколко суп. лъжици ориз
1 домат (нарязан на кубчета)
1 глава лук
малко праз
гъби (около 70гр. или 5-6 средно големи)
1-2 больона и малко пикантина (10 зеленчука мисля се води)

Всичко може да се каже, че е на око. Зависи колко супа трябва да се получи като количество. Първо сложих лука, картофите, моркова, чушките, праза и ориза. Прибавих олио и сол и го оставих на огъня. Като започна да ври сложих и домата + 1 пилешки и 1 зеленчуков больон(2 больона за мен бяха дорбе предвид, че направих голяма тенджера супа). Когато картофите, морковът и оризът започнаха да омекват прибавих и гъбите + 1 лъжица пикантина. Всичко се свари и сложих последното - магданоз(в случая сушен). Никакви други подправки не съм слагала. Знам, че зарасди гъбите дивесил или мащерка е хубаво да се слага, ама т'ва все пак не е гъбена супа. А и гъбена супа съм правила без тия дивотии и стана разкошна. Та това е моята проста супичка, която ползвам и като лек в момента. :)


Последна промяна PocuTa на 24 Ное 2010, 14:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 14:18 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2003, 17:02
Мнения: 1435
PocuTa, не знам как е на вкус, ама на снимка много гадно изглежда :mrgreen: Извинявай де:)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 14:42 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2004, 19:45
Мнения: 2208
Sanitarka написа:
PocuTa, не знам как е на вкус, ама на снимка много гадно изглежда :mrgreen: Извинявай де:)

Хахаха права си ... На снимката е гадно наистина. :lol: От светлина ли к'во е не съм я щракнала нещо. :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 15:32 
Offline
Global Moderator
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2004, 13:53
Мнения: 4046
Местоположение: Г.Оряховица
Довечера ще направя една празена чорба.
Накълцвам 2 големи праза + 1 глава лук. Завирам ги в 2 л. вода до омекване. След това добавям 2 л. армея. След като отново заври, добавям чаша ориз, сол на вкус (внимавам, защото армеята също е солена), черен пипер и малко олио. След като оризът се свари, размивам 2 лъжици брашно и добавям с разбъркване. Клоква на тих огън още 10-на минутки и готово. Яде се задължително гореща, с ракия. Идеално средство за лечение на настинка и махмурлук. :mrgreen:

ПП: В някои райони чорбата е позната като "клин-чорба", но има доста разновидности.

_________________
Link: Сайт с поезия на дъщеря ми


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 18:25 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2004, 19:45
Мнения: 2208
kostow написа:
Довечера ще направя една празена чорба.
Накълцвам 2 големи праза + 1 глава лук. Завирам ги в 2 л. вода до омекване. След това добавям 2 л. армея. След като отново заври, добавям чаша ориз, сол на вкус (внимавам, защото армеята също е солена), черен пипер и малко олио. След като оризът се свари, размивам 2 лъжици брашно и добавям с разбъркване. Клоква на тих огън още 10-на минутки и готово. Яде се задължително гореща, с ракия. Идеално средство за лечение на настинка и махмурлук. :mrgreen:

ПП: В някои райони чорбата е позната като "клин-чорба", но има доста разновидности.

Последното изречение през цялото време ми се въртеше в главата - идеално за махмурлии. :mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2010, 13:36 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 23 Дек 2010, 18:21
Мнения: 5
Ето една много лесна и вкусна рецепта от мен:
Пиле с картофено пюре на фурна
-1 бр. пиле
-500 г картофи
-100 г кашкавал
-30 г масло
-сол
-бял пипер
Пилето се сварява в подсолена вода и се обезкостява. Отделно се сваряват картофите, намачват се още топли, посоляват се и се намачкват с маслото. В намаслена тава се разстила пюрето (желателно е да не е много твърдо), отгоре се нарежда пилешкото месо, като се притиска в пюрето, поръсва се с бял пипер. Отгоре се настъргва кашкавала и се запича във фурна до зачервяване.

_________________
Грижа За Възрастни, Почистване На Домове, Помощ В Домакинството


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2011, 15:57 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 25 Фев 2011, 17:45
Мнения: 1
Айде и една мъжка манджа:

Небходими продукти:
Хляб
Сирене
Домати

Начин на приготвяне:
Всичко в чинията натюр

Сервира се:
Бързо пред телевизора

Консумира се:
Както се сервира

:mrgreen:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2011, 17:34 
Offline
BaD Angel
BaD Angel
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2005, 01:16
Мнения: 7197
Местоположение: Gorna Oryahovitsa
Skype: socker1990
keinan написа:
Айде и една мъжка манджа:

Небходими продукти:
Хляб
Сирене
Домати

Начин на приготвяне:
Всичко в чинията натюр

Сервира се:
Бързо пред телевизора

Консумира се:
Както се сервира

:mrgreen:

Бира нещо няма ли да препоръчаш :-k :P

_________________
Set The World On Fire!!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 22:55 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2015, 21:33
Мнения: 52
Някой може ли да ми даде рецепта за тракийски катми?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Web Hosting by MyhostBG
Powered by Telnet Ltd. © 2009