forum.gorna.net

Free зоната за Телнет клиенти.
Дата и час: 20 Фев 2019, 03:39

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Режим на клавиатурата:

Правила на форума


Натиснете за да видите правилатаНапиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2009, 17:04 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2006, 11:28
Мнения: 1188
Местоположение: Somewhere I belong
Skype: fr3aky_bug91
Смятам, че темата ще е полезна на доста хора, аз лично прочетох неща, които досега не знаех и съм убеден, че и някой от вас ще го направят. Информацията е копирана, има я на доста места в интернет, но една тема в повече и то в помощ на потребителя, не смятам че ще е излишна.

1. Кавички. Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете "алуминиева дограма", ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги. Ако напишете "Иван Петров", ще получите Иван Петров, а не всеки Иван и всеки Петров, които имат щастието да се моткат по Интернет.

2. Изваждане. Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете "Левски -футбол" (макар че, за добро или лошо, в българските сайтове "Левски футбол" се търси по-често)

3. Събиране. Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и непрецизно. Ако сложите "+" пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете "витамин +а", и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата "а", както би направила в повечето случаи (най-малкото, защото е определителен член в английския)

4. Или-или. Думата "или", т.е. OR (задължително с главни букви) на английски, пести време. Ако потърсите "почивка Анталия OR Кушадасъ", резултатите от двете дестинации няма да се смесят.

5. Дата. Ако търсите в сайт, където информацията често се повтаря с едни и същи термини и действащи лица (например спортна медия), добре е да ограничите търсенето до определена дата. Някои сайтове имат полета за търсене около дадена дата, но други нямат. При тях добавяйте като ключови думи периода, който ви интересува, например "Милан победи 3:0 Януари 1999"

6. Задавайте отговори. Ако търсите нещо, напишете го под формата на отговор, не като въпрос. Все пак, търсите страници, дават отговори. Пишете "обиколката на Юпитер е км", вместо "колко беше обиколката на Юпитер" [Тук мога да добавя http://www.askjeeves.com - неговата идея е именно да се задават въпроси. Доста лесно за някое дете например... мда, хубаво, ама трябва да е американче]

7. Смесвайте. Както при съставянето на изречения, може да съставяте по-сложни като вграждате много едно в друго, така и в търсенето можете да комбинирате команди. Няколко плюса или минуса и две три кавички в едно търсене решава проблема.

8. Конкретика. В случай, че търсите статия в голям сайт, но удряте на камък, ограничете Google-резултатите само до него или до неговия домейн с командата "site:". Така например "прием site:www.uni-sofia.bg" намира директно страницата за прием на нови студенти на СУ Климент Охридски. Търсене "hummer site:.mil" ще върне резултатите за джипа Хъмър само от военните сайтове, не от търговските. [За мен най-полезната от всички команди]

9. Търсене на връзки. Търсите даден линк? Просто добавете "inanchor:". Командата е полезна при търсене на мейл-адреси, които често се изписват като връзка под името на човека. С повече късмет , ако напишете "inanchor: Георги Първанов", можете да изпратите писмо до Президента.

10. Търсене в заглавието. С командата "intitle:" търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.

11. Намиране в текста. "intext:" е обратното на "intitle:". С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.

12. Кой ви търси. С командата "link:" можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.

13. Калкулатор. Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всички елементи, които се моля да не ме срещат често във всекидневието. Напишете уравнение "12+3456*7-890=" и вижте резултата. При мен излезе 23 314.

14. Търсач на пратки. Напишете номера на пратката, FedEx или UPS, и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.

15. Конвертор на мерни единици. Напишете "meters in 70 yard" и ще получите точната дължина в метри. Същата опция важи за нестандартните мерни единици, за вместимост, тегло, площ и каквото се сетите.

16. Брокер. Не че често се налага, но Google може да следи и стоковата борса. Напишете AAPL или MSFT и мигновено ще получите борсовите индекси на Apple и Microsoft.

17. Карта. Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума "map" в секцията за търсене на картинки (http://images.google.com) и ще получите карта на местността. Например "map Budapest Vici" дава карта на Ваци - една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.

18. Част от вашият компютър. Google Toolbar е разширение за Internet Explorer, с което може директно да търсите през вашия браузър, без да посещавате постоянно http://www.google.com

19. Част от вашият браузър. Ако ползвате алтернативни браузъри като Mozilla, сигурно знаете, че те имат вградена търсачка.

20. Преводач от няколко езика. Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведена към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици използвайте http://www.freetranslation.com и http://babelfish.altavista.com. Ако искате да се посмеете, използвайте машинния превод върху страница с поезия.

21. Продуктов каталог. Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и, ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : http://www.froogle.com

22. Учител по правопис. Ако напишете някоя дума неправилно, той ще ви я покаже, както трябва. Но не се доверявайте прекалено много. Google показва правописа на думи, които могат да бъдат намерени в речниците.

23. История на Интернет. Преди няколко години фирмата купи форумите на Usenet, а с това и години с онлайн-дискусии. Ако искате да участвате в глобален форум или да се върнете назад във времето, вижте http://groups.google.com

24. Речник. Като напишете "define:" и след това непозната думи или акроним [примерно CPU или RAM], търсачката ще претърси целия Интернет и ще извади пред вас няколко обяснения за това, което сте въвели.

25. Информационен бюлетин. Казва се Google News Alerts. Въвеждате вашия мейл адрес, после ключови думи, после Google всеки ден ще сканира новинарските заглавия за вашите ключови думи и ще ви изпраща бюлетин. Услугата е на http://www.google.com/newsalerts

26. Полза за човечеството. Може и вие да се включите в експеримента на Google, който се нарича просто Compute. На адрес : http://toolbar.google.com/dc/offerdc.html си изтегляте малка програма, която се прикрепя към Google Toolbar и дарява процесорната мощ на компютъра ви за търсене на нови протеинови вериги или химически елементи за лекарства.

27. Какво ново. С Google Web Alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема.

28. Новинарска агенция. http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате в новините.

29. Лаборатория с иновации. На http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.

30. Главен герой в книга. Има хиляди начини да "хакнете" Google или да го използвате за собствени, различни от търсенето, цели. Издателство O'Reilly например издаде книгата "Google Hacks", в която главният герой е Google. Изданието вече е бестселър.

Автор: Георги Живанкин

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2009, 17:10 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2004, 20:28
Мнения: 1780
Местоположение: im a product of your mind
Skype: mannierox
Добра и полезна статия ;)
=D> =D> =D>

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2009, 17:21 
Offline
Forum Administrator
Аватар

Регистриран на: 17 Юни 2006, 13:49
Мнения: 7217
Правя я важна тема.

_________________
Остави врага си жив и ще те преследва цял живот


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2009, 20:10 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 07 Май 2006, 19:53
Мнения: 342
Местоположение: Варна
Ех Вильо не се удържаш.Браво!

_________________
Изображение
Знаеш ли ,че ми е през пистолетът за теб ?
Мразя ЦИГАНИТЕ.Да ги прогоним от нашата страна!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2009, 09:08 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 24 Юли 2008, 21:04
Мнения: 2513
мерси за добрите разяснения!много полезно за мен, къвто съм лайк на тема интернет!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 00:18 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2004, 18:19
Мнения: 42
Много полезна статия! Браво =D>

_________________
Рецепти ||||| Деца Индиго ||||| Психотерапевт


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2010, 02:48 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2004, 11:07
Мнения: 600
Местоположение: Горна Оряховица
Полезна тема .. много добра!
(имаше 2 3 4 неща, които не знаех .. и тествах моментално) => МЕГА !!!

_________________
Изображение Who needs a heart ... When the heart can be broken :!: :?: :!:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 11:34 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 24 Фев 2010, 11:31
Мнения: 1
Много полезно =D>


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2013, 16:28 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 31 Авг 2013, 16:15
Мнения: 5
inurl:forum - така показва само форуми. Полезна тема


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 15:01 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 20 Ное 2013, 14:59
Мнения: 2
Браво, много полезна информация. Особено за хора с малко опит с интернет

_________________
https://bg-bg.facebook.com/PoliKarastoyanova
Поли Карастоянова е новият председател на комисията по култура и медии
ПФ издига Поли Карастоянова за шеф на комисията по култура в НС
Поли Карастоянова: Най-голямото ни богатство е културата
Поли Карастоянова - Уикицитат


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2014, 17:21 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2014, 17:14
Мнения: 2
Няма как да ги запомня всичките, но има някои наистина много полезни и ще влязат в употреба. Мерси за разясненията

_________________
shpakla www.property-sofia.com www.bg-real-estate.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2014, 18:18 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2007, 15:23
Мнения: 980
За мен лично най-полезно би било някакъв начин да търси по стария алгоритъм от 2003/4-та.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2016, 17:47 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2016, 17:42
Мнения: 2
Благодаря за информацията :)

_________________
rokli


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2016, 18:47 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2016, 18:45
Мнения: 5
Skype: nikitooo
Определено е доста подробно и информативно написана. Няма ли да има някакъв ъпдейт?

_________________
Вашето място за нови филми - Novi filmi


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2016, 16:19 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2016, 21:18
Мнения: 6
Много полезно! Не бях запознат с тези начини на търсене :)

_________________
Късмет за деня


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Web Hosting by MyhostBG
Powered by Telnet Ltd. © 2009