forum.gorna.net
http://forum.gorna.net/

Връзката между диетите и различните видове рак
http://forum.gorna.net/viewtopic.php?f=59&t=118264
Страница 1 от 1

Автор:  curse [ 12 Яну 2010, 16:30 ]
Заглавие:  Връзката между диетите и различните видове рак

Това е за вас бодибилдър и спортисти, които държите разни там диети.

Накратко: Това е част от курсовата ми работа. Темата е "Епигенетика" като часта, която е за вас се нарича "Диетите и епигенетиката". Епигенетиката е наука, която изучава метилирането на ДНК или с други думи малки молекулки се свързват с определени гени като по този начин ги включват или изключват. Диетите са един много важен фактор. Една грешна диета може да предразположи към включването на определен канцерогенен ген и обратното, но това е само един аспект.

Много хора искат да резберат дали това, което ядем през целия си живот засяга епигенетичните белези, които контролират важни гени като тези засягащи рака.
Връзката между епигенетиката и рака е много неясна, но туморните клетки обикновено имат много ниски нива на ДНК метилация. Метилирането може да изключи важни гени и да допринесе за развитието на рак. Проучвания върху животни и хора предлагат цял списък с различни диетични вещества от алкохол до цинк, които могат да влиаят на метилирането и податливостта към ракови заболявания. Като пример - приемането на малко количество фолиева киселина се свързано с увеличено метилиране на някои гени.
Диетите и здравето са много трудни за изучаване при човешките популации. Хората не могат да ядат по един и същи начин, в точно определено време и на точно определено място за разлика от опитните животни и това затруднява изследванията. Едно мащабно проучване на име ЕПИК включаващо половин милион души в няколко европейски държави, може да разкрие връзките между метиленовите модификатори в диетите и риска от рак.
Та какви са доказателствата, че определени съставки от диетата ни могат да влиаят на епигенетичните белези на определени гени? Например, проучване върху пациенти болни от рак на стомаха е свързало метилирането на на важен ген с приемането от хората на зелен чай и кръстоцветни зеленчуци (брокли, зеле, репички и други). Други учени са свързали фолиевата киселина и алкохола с метилирането на определен ген, който е причина за образуването на рак на червата. Метилирането на ген, който е отговорен за рака на главата и врата също се свързва с ниското приемане на фолиева киселина.
И така, ако искаш да се погрижиш за своя епигеном, започни да ядеш храни съдържащи градивните блокчета за твоето тяло. Например листни зеленчуци, грах и боб, слънчогледови семки и черен дроб са добър източник на фолиева киселина, както и подсилен хляб и зърнени закуски. Холинът идва от яйцата, зелената салата, фъстъците и отново черния дроб.
За да засилиш приема на метионин яж спанак, бразилски орех, тофу, соя и други. А ако искаш месо може да опиташ пилешко, телешко или риба. За цинк изпразни една чиния миди. И докато сме на морска тема можеш да приемеш малко витамин B12 от рибите. Едновременно с това е хубаво да се приема кашкавал, сирене, мляко, месо или отново черен дроб.
И най-накрая, ако искаш нещо, с което да прекараш вкусното ястие може да избереш червеното вино. В него се съдържа ресвератрол, който ще ти помогне да се предпазиш от рака и ще те подмлади. Но трябва да се внимава, много вина съдържат бетаин, особено по евтините вина. Те съдържат бетаин и вреден алкохол, който може да се свърже с фолиевата киселина и да навреди на епигенетичните особености. Най добре е да се приеме само една чаша вино и в никакъв случай да не се пуши! Освен, че оврежда ДНК, веществата съдържащи се в тютюна могат да променят епигенетичните белези.
Докато изучим връзките между епигенетиката и диетичното хранене яжте повече зеленчуци, намалете алкохола и цигарите и най-вече наблегнете на черния дроб.


Извод: Замислете се дали е добре да сте вегетарианец :)

П.С. Ако дадете на мишка добавка за отслабване възможността да развие раково заболяване се увеличава значително :)
А да също така променя и цвета на козината си.

Автор:  goppa [ 12 Яну 2010, 20:56 ]
Заглавие:  Re: Връзката между диетите и различните видове рак

curse написа:
Връзката между епигенетиката и рака е много неясна, но туморните клетки обикновено имат много ниски нива на ДНК метилация. Метилирането може да изключи важни гени и да допринесе за развитието на рак. .


Да разбирам ли че рака е неизбежен :shock: или просто copy/paste наистина се е превърнало в култура?

Автор:  curse [ 12 Яну 2010, 22:01 ]
Заглавие:  Re: Връзката между диетите и различните видове рак

Не е копи/пейст.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/