forum.gorna.net

Free зоната за Телнет клиенти.
Дата и час: 26 Май 2019, 01:46

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Режим на клавиатурата:

Правила на форума


Натиснете за да видите правилатаНапиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:21 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2011, 15:16
Мнения: 2
Здравейте ! Трябва ми Интерпретативно съчинение на тема : ''Зблъсъкът на родовите закони със истинската и силна любов'' в разказа Дервифово Семе !


Последна промяна Radi на 03 Май 2011, 18:14, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:37 
Offline
форумен идиот
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2010, 13:12
Мнения: 805
Дервишово семе - КОНФЛИКТЪТ МЕЖДУ ЗАКОНИТЕ НА РОДА И ЗАКОНИТЕ НА ЛЮБОВТА
дата: 03.05.2011
автор: love_sdv
прочитания: 2984

Характерно за творчеството на Николай Хайтов е разкриването на суровите родови традиции. Умението на писателя да предава чрез слово щастието и мъката, любовта и омразата, човешката драма го отличават ярко, издигат произведенията му във висотите, сродяват разказите му с най-добрите образци на световната литература. Сборникът “Диви разкази” не само разкрива времето на строгите родови закони, но и силата на любовта, светлите човешки пориви и алтруизма.

Сблъсъкът между изконните родови традиции и неумиращата любов е основен конфликт в разказа “Дервишово семе”. В него авторът разкрива силата на патриархалните традиции, предавани от баща на син в продължение на десетки поколения, основна от които е продължаването на рода. Дядото на Рамадан е обладан от този стремеж, за него той е висша цел, която го поддържа жив и заради която е готов да пренебрегне чувствата на единствения си наследник – Рамадан. На закостенелите родови традиции Хайтов противопоставя Голямата любов между главния герой и Силвина, започнала с емоциите на първите трепети устояла на четиридесет годишна раздяла. Обладан от тази любов, Рамадан успява да надмогне силната омраза към Руфат, да съхрани човешкото начало в себе си.

Ключова роля в основния конфликт на разказа играе стремежа на дядото на Рамадан за продължаване на Дервишовия род. Той вярва, че създаването и съхранението на човешкия живот са сред най-висшите човешки ценности. Дядото вижда надежда за своето съкровено желание само ж Рамадан – единствения му наследник. Резултат от този стремеж е набързо подготвената и осъществена сватба между невъзмъжелия все още Рамадан и Силвина – “момиче като пеперудка”. Макар в началото връзката между тях да е само платонична, постепенно у главния герой се пораждат първите трепети на влюбването. Така чувствата на Рамадан към Силвина с времето прерастват в чиста и пламенна любов.Алчност и нелепа случайност му отнемат любимата жена и я хвърлят в ръцете на Руфат. За първи път душата на главния герой познава отровата на отчаянието и омразата. Въпреки мъката по загубената си любов, Рамадан се подчинява на волята на родовите закони, оженва се повторно и изпълнява завета на дядо си – създава наследник.

Любовта е свято чувство и да се отнеме правото на човек да обича любимата си е непростим грях.Така обаче постъпва Руфат. Затова у Рамадан се пораждат голяма омраза и копнеж за отмъщение. Въпреки безбройните мечти на Рамадан да убие съперника си, силната му любов към Силвина го възпира. Той си дава сметка, че възвишено чувство като любовта не може да се гради върху принизена постъпка, каквато е и отнемането на човешки живот. Ако това не е достатъчно да възпре поривите на Рамадан да убие Руфат, той знае, че изпълнявайки родовите традиции е създал семейство, към което е поел дълг, че е създал живот и е длъжен да запази достойнството му.

Посланията на Хайтов в разказа са ясни – понякога пред неразрешим проблем, в живота му се заплита възел, който не би могъл да се развърже, съдбата му поставя задача, която няма вярно решение, но въпреки това липсата на правилно решение не означава, че то трябва да спре да бъде търсено. Разказът внушава, че дори животът на човек да се превърне в житейска драма, той трябва да продължи да се бори, заради хората, които обича и които имат нужда от него.

http://www.teenproblem.net/school/s/1753.html

_________________
Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:46 
Offline
форумен идиот
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2010, 13:12
Мнения: 805
Ето още:

”На този кръстопът тъпча и не виждам де да хвана”. Финалните изречения в разказа на Николай Хайтов метафорично представят суровата дилема, пред която може да бъде изправен човекът . В хода на непринуден разказ размисъл главният герой Рамадан представя сложните конфликти на битието , които могат да заплетат или разплетат възела на живота. Текстът представя силни човешки преживявания: трепетите на първата лщбов,страстната омраза,отчаянието и готовността за убийство, през които героят преминава , за да стигне до оная житейска мъдрост , която ще го превърне в истински благороден човек.
Чрез ”аз”-повествованието авторът навлиза директно в темата за противоречията между старото и новото мислене в едно родово общество . Рамадан не прави обстойни разкрития за своето минало , нито за традиционната добродетелност на патриархалното възпитание. Скромно, естествено и открито се представя битът на обикновено семейство в едно родопско село. Родовите закони направляват живота на поколения мъже и жени много преди появата на Рамадан . Макар и неписани,тези закони са строги.Всеки член на семейството добре знае своето място ,задължения и права.Нарушаването им се наказва с отхвърляне на индивида от общността, в която живее. Старият дядо е упълномощен да взема всички важни решения както за себе си , така и за другите . Отговорността му за прехраната на семейството го тласка към важната крачка да задоми още непорасналия си внук, но да осигури още една работна ръка в семейството. Рамадан приема послушно ролята на жених , като не осъзнава докрай тежката задача, с която се нагърбва . Момчето ще бъде оженено за девойка,която не познава , а фамилията има само един въпрос към бъдещия младоженец – ”вапцани” или ”сури” да са потурите за сватбата . Дотук традиционното послушание е основна характеристика на момчето.
Героят на Хайтов е поставен пред труден избор от първия миг на своя семеен живот .Той страстно се влюбва в усмихнатото момиче с бяло лице и тежки ресници на име Силвина. Заиграва се като дете със своята съпруга . Радва се на нейния смях , на косите , на миглите й и с нетърпение брои часовете до срещите им вечер. Любовта прави героя истински щастлив. Но преди да се нарадва на съпругата си , тя му е отнета. Съседът му Руфат е откупил подобно на стока , красивата Силвина от нейните братя . Дивите сурови родови повели вземат надмощие над чувствата на героите. Така и в на момчето се сблъскват любовта и омразара. Една сграда разделя Рамадан от неговата любима и чувствата в него бушуват – ту любовта към Силвина надделява , ту омразата към Руфат. Може ли човек с толкова малък житейски опит да защити правото си на лично щастие ? Представени са два типа мислене : на търсещия себе си дух (Рамадан) и този на първичния притежател(Руфат). Унижението и оскърблението, на които е подложен Рамадан , го карат да мечтае за отмъщение. Само една искра е нужна , за да възпламени чувствата и да тласне младежа към престъпление.
Омразата , както любовта, могат да преобразят човека, Като че ли силата на тази злоба помага на героя да не се прекърши да оцелее. Помага и семейството. Дядото отдалечава момчето от извора на болката ,злобата и огорчението . Изпраща го далеч от Силвина , докато помъдрее и ”душата му поомекне” . Героят се връща след време с нова жена , поникнали мустаци и овладяна ярост. Но дали така лесно може да бъде заличена една истинска любов ? Нито за миг Рамадан не е забравил своята Силвина , но чувствата му към Руфат са по-различни. Младият мъж възпитава у себе си най-трудното качество –да въздържа гнева си и да бъде смирен,за да не усилва страданието на Силвина. Нейните думи :”Ако той беше звяр,не ставай и ти!” помагат на Рамадан да възпира надигащата се злоба и чувство за отмъщение. Помага и житейския му опит. Сега мъжът има отговорности към своето собствено семейство и никой не би му простил , ако не ги спази. Постепенно герот разбира ,че не би могъл да сподели живота си със Силвина , но би могъл да облекчи нейното страдание. Така Рамадан ходи в гората за дърва (вместо Силвина) ,за да стопли с тях смъртния си враг Руфат. Това трудно житейско решение – готовност да жертваш желанията си , мечтите си в името на радостта и щастието да виждаш любимия човек. Същевременно това решение разкрива помъдряването и и духовното израстване на Рамадан.
Конфликът между героите е решен на твърде висока цена – една неизживяна , невъзможна любов , която обаче не спира да управлява живота и на двамата герои. Любов , която нищо и никой не може да изгаси , независимо от трудността на ситуацията . Подложена на изпитания тя устоява и се запазва , като съхранява човешкото . Преодолявайки примитивното, първичното у себе си , Рамадан успява да се превърне в мъж . Той се изгражда и става смела и благородна личност , достатъчно силна да надживее омразата и да се примири със положението в името на по възвишени ценности. Но най висша от тях остава любовта.И това:
http://www.myschoolbel.info/Temi_LITER_ ... %2002.html
И това:
http://www.zapiski.info/view.php?id=540

Избирай си, ако можеш създай и свое собствено на базата на всичките :)

_________________
Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 15:58 
Offline
Global Moderator
Аватар

Регистриран на: 19 Авг 2004, 13:53
Мнения: 4046
Местоположение: Г.Оряховица
-SS- написа:
ако можеш създай и свое собствено на базата на всичките :)

Ако съдим по правописа в първия пост, по-добре да не "създава" нищо свое, защото това ще е равно на чиста двойка! :twisted:

_________________
Link: Сайт с поезия на дъщеря ми


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 08:55 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2011, 09:45
Мнения: 149
Поне заглавието да беше написал вярно.Просто няма смисъл да се излагаш. :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 30 Май 2011, 14:33 
Offline
Telnet user
Аватар

Регистриран на: 03 Май 2004, 19:45
Мнения: 2208
А каква хубава тема за интерпретация... :)


Последно издигане Radi от 30 Май 2011, 14:33


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Web Hosting by MyhostBG
Powered by Telnet Ltd. © 2009